Ձմերուկը շոգին դիմանալու ամենալավ միջոցն է: Ես էլ ձմերուկ շատ եմ սիրում, դրա համար որոշեցի ինֆորմացիա հավաքել դրանց մասին,,, Ուուու կգրեմ ձմերուկների ամենահետաքրքիր ու անհրաժեշտ փաստերի մասին,,Ուրեմն սենց՝
1. Օգոստոսի 3-ը Ձմերուկի համաշխարհային օրն է /չգիտեմ ինչքանով է համաշխարհային… երևի Հայաստանը համաշխարհայինի մեջ չի մտնում, որովհետև կյանքում չէի լսել այդ տոնի մասին/ 2.Ձմերուկը ՛՛ծագումով՛՛ աֆրիկացի է… ՛՛Ծնվել է՛՛ Աֆրիկայի Կալախարի անապատում /կյանքուում մտքովս չէր անցնի, որ ձմերուկը անապատում կարող է աճել/ 3.Ձմերուկի 90%-ից ավելին ջուր է… 4.Ձմերուկը ավելի շուտ բանջարեղեն է, քան միրգ.. 5.Ձմերուկ թՅուրքերենից թարգմանաբար նշանակում է ՛՛էշի վարունգ՛՛,,իսկ պարսեկերնից թարգմանաբար ՛՛ձմերուկ՛՛ նշանակում է ՛՛սեխ՛՛ 6.Ձմերուկը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ /А, B6, C/ և երկաթ:7.Ձմերուկների աճեցման համաշխարհային լիդերն է բնականաբար Չինաստանը,,, /պատկերացնում եք ձմերուկի վրա գրված լինի MADE IN CHINA / 8.Ձմերուկի մեջ կա բավականին մեծ քանակությամբ լիկոպեին, որը չգիտեմ ըստ էության ինչ է…9.Սովորական և վայրի ձմերուկների խաչասերումից ստացվել է դեղին գույնի հիբրիդ, որը վաճառքում կա /բայց բնականաբար Հայաստանում մի 20 տարուց կլինի/ 10.Ձմերուկը բարձրացնում է տրամադրությունը /չգիտեմ ինչքանով է սա ճիշտ, բայց իմ տրամադրությունը միիիշտ բարձրացնում է/ 11.Վիետնամում ձմերուկը Նոր տարվա սեղանի անբաժանելի մասնիկն է: Այն համարվում է այդ տոնի թալիսմանը /ոնց որ Հայաստանում՝ խոզի բուդը/ 12.Հին Եգիպտոսում փարավոններին թաղելիս նրանց հետ էին դնում նաև ձմերուկներ, որպեսզի նրանք անդրշիրիմյան աշխարհ հասնելու ճանապարհին կարողանան իրենց քաղցը հագեցնել,,, /դեմք են եղել հին եգիպտացիները/ 13.Իսկ ճապոնացիները առաջինն էին, ովքեր սկսեցին աճեցնել քառակուսի ձմերուկներ: Սա ֆինանսական առումով ավելի ձեռնտու է, քանի որ քառակուսի ձմերուկները ավելի քիչ տեղ են զբաղեցնում, ուստի ավելի հարմար է տեղափոխել և պահպանել:14.Ձմերուկից կարելի է ստանալ ձմերուկի մեղր, որը կորվում է ՛՛նարդեկ՛՛:Ի դեպ, կես լիտր ձմերուկի մեղր ստանալու համար անհրաժեշտ է 10 կիլոգրամ ձմերուկ ունենալ 15. Կալիֆորնիայում կարելի հանդիպել այնպիսի մի երևույթի, որը կոչվում է ՛՛ձմերուկի ձյուն՛՛: Անձրևը ունի ձմերուկին շատ նման համ և հոտ: Գիտնականները ձյան մեջ հայտնաբերել են գերփոքր ջրիմուռներ, որոնք այսպիսի ձյան ՛՛մեղավորներն են՛՛: 16. Եթե ուզում եք ստուգել, թե որքան է ձմերուկում նիտրատների պարունակությունը, դրա մի կտորը դրեք ջրով բաժակի մեջ. եթե ջուրը ներկվի կարմիր կամ վարդագույն, ուրեմն այդ ձմերուկը պետք չէ ուտել, քանի որ նրա մեջ նիտրատների պարունակությունը գերազանցում է նորման: